ADOPTEER EEN BOOM

Het Bomenplan van Amsterdam Old Course

In de periode 2013-2015 zijn de holes 1, 2 en 9 van de golfclub Amsterdam Old Course geheel gerenoveerd met als resultaat eindelijk droge voeten en meer golfplezier. De 80e verjaardag van de baan (uit 1935) is in september jl. groots gevierd. Een recent flora en fauna onderzoek wijst onder meer uit dat er al 250 verschillende soorten bomen, planten en kruiden voorkomen op de 19 hectare op en rond de golfbaan. AOC wil nog meer bio-diversiteit. Daarom is met hulp van landschapsarchitect Andre Bijkerk het Bomenplan ontwikkeld; in de winter worden er 1000 nieuwe bomen en struiken geplant. De GEO certificatie wordt in 2016 verwacht. Met de geplande nieuwe baanbewijzering en de renovatie van het historische Zwarte Laantje wordt de baan mooier dan ooit.

Fundraising

Begin 2015 is Amsterdam Old Course gestart met de actie ‘Adopteer een Boom’, de verkoop van haarhout, lakeballs, vogelhuisjes ( begin 2016 worden er 50 vogelhuisjes geplaatst) en tal van andere activiteiten. De teller staat dankzij niet-leden en leden op ruim € 14.000. Dat is prachtig maar nog niet genoeg. Ook u kunt ons helpen om deze groene parel onder de rook van Amsterdam nog mooier te maken.

Hoe kan ik een boom adopteren?

Dat is heel eenvoudig. Als u geïnteresseerd bent om een boom of een groep struiken te adopteren, stuur dan een e-mail naar Reinoud Kroese: mail@rkroese.nl . Wij nemen dan contact met u op voor een afspraak op AOC. U kunt ook een donatie door deze over te maken naar NL34 ABNA0527990639 t.n.v. Coop Ver Amsterdam Old Course o.v.v. ‘Bomenplan AOC’.

Waar komen de nieuwe bomen en struiken?Schermafbeelding 2015-09-07 om 17.05.42

Hole 1, 2 en 9

Deze winter worden er tussen de holes 1, 2 en 9 geclusterd groepen gezichtsbepalende bomen geplant op goed gekozen plekken in de roughs. Er wordt nadrukkelijk rekening gehouden met landingzones van spelers van elk niveau. Ook wordt hiermee de veiligheid op deze drie holes verbeterd. De 21 bomen (ruwe berk, Hollandse Zomereik, Amerikaanse moeraseik (foto), bindwilg, hemelboom, gewone esdoorn, kraakwilg, witte abeel en zilver esdoorn) op deze holes zijn meerstammig en ruim 5 meter hoog. Kosten per boom: € 330 – € 550.

Hole 3

Op hole 3 aan de linkerkant bij het motorcircuit planten we 45 groenblijvende struiken (haagliguster, hulst, laurierkers en taxus) geplant om te zorgen voor een betere afscheiding . Kosten: € 850.

Hole 4

Rechts van de tee staat straks een prachtige moseik. Het eilandje links voor de tee wordt beplant met 160 kleinere bomen (els, geoorde wilg en katwilg) om meer natuur te creëeren en om de inkijk vanaf de Holterbergweg te verminderen. En achter de green van deze hole planten we bij de Utrechtboog 230 kleinblijvende bomen (sporkehout, geoorde- , kat- en boswilgen) geplant. Deze bomen worden maximaal 6 meter hoog. Totale kosten: € 1.400.Schermafbeelding 2015-09-07 om 17.00.29

Hole 7
Langs een deel van de rechterkant van deze hole (waar een nieuw spoortalud is aangelegd) worden komend voorjaar ruim 190 bomen en struiken (hazelaar, sporkehout, wegedoorn en diverse wilgensoorten) geplant. Totale kosten: € 1.300. Ook worden er dan 40 groenblijvende struiken geplant in het bos rechts van de hole tussen de DAI tee en de greenkeepers loods om de inkijk vanaf de parkeerplaats vanaf Station Duivendrecht te beperken. Links en rechts van de tee planten we nog 30 struiken. Kosten: € 1.200.

Hole 8 (par 4 richting drivingrange).

Achter de green van deze hole en aan de linkerkant van de drivingrange worden deze winter 110 prachtige struikachtige bomen hazelaar, krent, meidoorn, sleedoorn, sporkehout (foto), wegedoorn en verschillende wilgensoorten) geplant. Dit zijn voorjaars, zomer- en najaarbloeiers waardoor er in ieder seizoen een prachtig zichtbeeld ontstaat. Kosten: € 300.Schermafbeelding 2015-09-07 om 17.16.12

Tussen hole 8 en hole 9

Het gehele middendeel tussen deze twee holes wordt als natuurgebied ontwikkeld. We planten hier 200 bomen en struiken. hazelaar (foto), sporkehout, wegedoorn en diverse wilgensoorten). Kosten: € 500.

Kan ik ook in natura helpen?

Ja, graag zelfs. Onze groene oase van ruim 19 hectare verdient en krijgt goed onderhoud. Op basis voor een gedegen meerjaren baanbeheerplan waarbij duurzaamheid voorop staat. Ook u kunt helpen met onderhoud. De afgelopen jaren is er veel werk verricht door een actieve groep leden van ongeveer 20 v/m, beter bekend als ‘De Klusploeg’. In het winterseizen wordt er wekelijks onderhoud verricht. Dat varieert van struiken snoeien, bomen rooien, machinaal hout kloven , paden verbeteren etc. U kunt zich aanmelden voor De Klusploeg bij Ben Kremer (bkremer@xs4all.nl)

De Houthakkersbokaal

Ieder jaar in maart is er een speciale wedstrijd voor de leden van De Klusploeg met borrel en diner.

Vragen of suggesties?

Neem contact op met Ben Kremer of Reinoud Kroese