Volg AOC op Twitter en Facebook.

Van 7 naar 8 holes – juni 2018 

We gaan zondag 24 juni 2018 over op een 8-holes baan; we spelen dan niet langer de huidige 7-holes baan. (We spelen de 8-holes baan totdat de restauaratie af is en er weer negen holes zijn: 1 september 2018). 

Klik hier voor de handicapslagentabellen en klik hier voor de scorekaart. Klik op de foto van de plattegrond voor een groter beeld.

Bij de par 3 langs de Utrechtboog is al een droppingzone voor het geval een bal eindigt op de ingezaaide delen van de nieuwe holes (die niet betreden mogen worden). Bij de reservehole zal ook een droppingzone komen.

Buizerd gespot op AOC – 22 februari 2018

Vogelaar Hans Niekus maakte op 8 februari jongstleden bij hole 7 (de par 3 die gerenoveerd wordt) deze prachtige foto van een buizerd (Latijn: Buteo buteo). Een buizerd is goed nieuws, want het betekent dat de voedselketen op de golfbaan op orde is! De buizerd is namelijk een toppredator (een roofdier, in dit geval een roofvogel) die aan het einde staat van een lange rij van dieren (insecten, amfibieën, vogels en (kleine) zoogdieren. In het recente verleden waren roofvogels schaars, onder meer door grootschalig gebruik van (landbouw)pesticiden, maar sinds het gebruik hiervan aan banden is gelegd gaat het weer goed met deze vogels. Een andere toppredator in onze streek is de vos, ook daarvan worden er regelmatig exemplaren gezien op de AOC.

Altijd al willen weten welke vogelsoorten er op AOC zijn? Klik dan hier: waarneming.nl. Kijk ook bij: Meer natuur op AOC.

Hole 6 nu ‘Road Hole’ – 9 februari 2018

Om verschillende redenen is het Zwarte Laantje tussen hole 7 en hole 9 weer verhard. Het Zwarte Laantje komt al voor op de oudst bekende kaart van de omgeving van Amsterdam, de kaart van Joost Jansz. Bilhamer, gedateerd 31 juli 1575. Hieruit wordt de conclusie getrokken dat het Zwarte Laantje de verbinding vormde tussen het Kasteel der Heeren van Aemstel in Ouderkerk en de stad Amsterdam.

Het pad is een vast obstakel en je krijgt dan een free drop. Om precies te zijn: als de bal op het pad ligt mag je hem spelen zoals hij ligt, maar je mag ook kiezen voor een free drop. Als je kiest voor een free drop mag je de bal schoonmaken. Ook als de bal op het gras ligt maar als je met je voet op het pad moet staan om de bal te spelen, heb je recht op een free drop.

De Enk Groen & Golf gaat AOC onderhouden – 7 oktober 2017

Vanaf 1 januari 2018 wordt het onderhoud op AOC gedaan door een andere partij: De Enk Groen & Golf. De Enk is een bedrijf met ruim 20 golfbanen in beheer maar het is ook verantwoordelijk voor de grasmat in de Arena. Onder de golfbanen die De Enk in beheer heeft zijn de Heelsumse GC, Het Rijk van Nijmegen en Het Rijk van Nunspeet. Nabij Amsterdam doet De Enk het onderhoud op G&CC Heiloo, Naarderbos, de Waterlandse en Dirkshorn.

AOC krijgt duurzaamheidscertificaat – 9 september 2017

Afgelopen zaterdag is de 82ste verjaardag van de baan gevierd met de officiële uitreiking van het GEO-certificaat aan voorzitter Bert van Haagen. Dat gebeurde door Jacqueline de Maa, wethouder groen en duurzaamheid van de gemeente Ouder-Amstel, in aanwezigheid van erelid Lien Jonker, GEO-auditor Adrie van der Werf en een kleine 50 leden.

Het GEO-certificaat is een internationaal keurmerk dat wordt uitgereikt aan golfbanen die het terrein duurzaam onderhouden en ook een duurzaam beheer van het clubhuis en andere gebouwen voeren. Het is een belangrijke stap omdat de club hiermee aan de buitenwereld kan aantonen dat we verantwoordelijk omgaan met het milieu. De Nederlandse Golf Federatie hecht een groot belang aan GEO en zal in de nabije toekomst geen wedstrijden meer organiseren op banen die niet GEO zijn.

Jacqueline de Maa loofde de stappen die AOC heeft gezet en de passie waarover ‘ceremoniemeester’ Ben Kremer van de GEO-commissie vertelde over de drie jaar die besteed is aan het planten van bomen, het creëren van vlinderakkers, het invullen van tientallen online documenten, het opsporen van een lek dat de club veel geld gaat besparen – en nog veel meer.

Ook van GEO-auditor Adrie van der Werf was er veel lof voor de inzet van Ben en de club, maar hij benadrukte dat er na een eerste GEO-certificering nog veel werk wacht omdat er altijd zaken verbeterd kunnen en dienen te worden. Een GEO-gecertificeerde club wordt na drie jaar opnieuw getoetst en de club moet in de tussentijd zo veel mogelijk zelf opgelegde doelen realiseren.

Na enkele speeches is de GEO-vlag opgericht tussen hole 1 en 9, vlakbij drie Andreaskruizen die de greenkeepers in de rough hadden gemaaid.

Lees meer.