Vlakbij Amsterdam Centrum ligt sinds 1935 een van Nederlands oudste golfbanen (9 holes, A status) met een historisch clubhuis: Amsterdam Old Course (AOC). Vroeger te midden van weilanden, nu is het een rustieke oase, aan de voet van de Amsterdam Arena.

De baan is in 1934 aangelegd op grond van de Nederlandse Spoorwegen. Hij werd in 1935 geopend en ligt 2,40 meter beneden de zeespiegel. Het karakteristieke clubhuis dateert uit 1935. Het is een ontwerp van de bekende, Amsterdamse architect F.A. Warners. Warners (1888-1952) bouwde o.a. het kantoorgebouw Atlanta aan de Stadhouderskade 5 te Amsterdam.

De Old Course is een van de acht banen in Nederland die door Harry Colt (van het beroemde architectenbureau Colt, Alison & Morisson) zijn ontworpen. De baan wordt sinds 1990 bespeeld door de golfclub Amsterdam Old Course (AOC).
De baan is sinds de aanleg een paar keer ingrijpend gewijzigd. De ingreep in 1984 was drastisch. De NS wilde haar plannen voor een nieuwe spoordijk en een station uitvoeren. Van de 18 holes bleven er 9 over. Het voortbestaan van de club werd opnieuw onzeker toen de NS besloot tot de bouw van de Utrechtboog, die per spoor Schiphol met Utrecht moest verbinden. Amsterdam Old Course mocht op de huidige locatie blijven, maar het spoorwegviaduct werd dwars door en over de baan gebouwd. Tijdens de bouw werd de baan ingekort, maar de leden konden doorspelen. Na voltooiing van de Utrechtboog, in 2005, is de baan gerenoveerd en aangepast door de architect Frank Pont. Die renovatie was in 2007 klaar.
In 2012 is een nieuwe baanrenovatie begonnen waarbij de veengrond wordt vervangen door kwalitatieve zandgrond. Na deze verbeteringen, die worden uitgevoerd door baanarchitect Frank Pont, zal de Amsterdam Old Course beschikken over een zeer aantrekkelijke baan welke gedurende het gehele jaar bespeelbaar zal zijn.
Share