AOC koestert haar historie en natuur

Uw hulp daarbij wordt zeer op prijs gesteld. Lees hier hoe u kunt helpen.

Korte historie van de golfbaan

De golfbaan van Amsterdam Old Course uit 1935 – één van de acht banen in Nederland die ontworpen is door het beroemde architectenbureau Colt, Alison & Morisson – ligt in de Duivendrechtse polder, nu ingeklemd tussen NS Station Duivendrecht en de Amsterdam Arena. De baan ligt 2 meter 40 onder NAP is sindsdien enkele keren ingrijpend gewijzigd. Een groot deel van de baan lag op veengrond. Het veen was sinds 1935 elk jaar gezakt en de veenholes werden steeds natter.

Baanrenovatie    

Daarom is AOC in 2012 o.l.v. baanarchitect Frank Pont begonnen met een baanrestauratie. De drivingrange en de drie langste veenholes (elk minimaal 400 meter lang) zijn in de afgelopen jaren volledig vernieuwd: de twee tot 2,5 meter diepe veenlaag is afgevoerd en vervangen door droge grond. Het maaiveld van de nieuwe holes is glooiend, net als in het oorspronkelijke baanontwerp uit 1934, en ligt zo’n anderhalve meter hoger dan het oude maaiveld.

Heel veel (grond)werk                 

Het totale grondverzet (door Grondbank Nederland) is 150.000 m3 veengrond eruit en 225.000 m3 grond erin. AHA de Man heeft de afwerking gedaan. Het resultaat is een droge en uitdagende golfbaan die het gehele jaar goed bespeelbaar is. Het plan is om de komende periode ook de twee overgebleven kortere veenholes te renoveren.

Flora en Fauna

Tijdens de renovatie is er veel aandacht geweest voor natuur. De golfbaan heeft door hoogteverschillen en verschillende grondsoorten een aantal specifieke biotopen. Landschapsarchitect André Bijkerk heeft hiervoor een bomenplan ontwikkeld. Uit recent flora en fauna onderzoek van NL Adviseurs blijkt dat er 250 verschillende soorten bomen, planten en kruiden voorkomen op de baan. Er zijn 70 verschillende vogelsoorten gespot. Frequente bezoekers zijn de lepelaar, torenvalk en de ijsvogel. De vos loopt rond en er is een aantal zeldzame reptielen en vissoorten gesignaleerd.

Fundraising

Amsterdam Old Course vindt natuurontwikkeling zeer belangrijk. Daarom is de golfclub in 2015 gestart met fundraising. Leden en ook niet-leden hebben al € 22.000 bij elkaar gebracht door lake balls, haardhout en vogelhuisjes te kopen en nieuwe bomen te adopteren. Dat geld is goed besteed.

Al gerealiseerd in 2016

Er zijn 75 vogelhuisjes opgehangen rond de baan, nieuwe waterpartijen aangelegd en 1000 nieuwe bomen geplant. Bijenkasten zijn geplaatst en er zijn drie vlinder- en bijenakkers ingezaaid rond de golfbaan. Het historische Zwarte Laantje (uit de 15e eeuw) is gerenoveerd en is nu een prachtig wandelpad langs de baan.

Wat gaan we doen in 2017?

Plaatsen van extra vogelkasten (torenvalk, bosuil) en de aanleg van ijsvogelwanden. Aanplant van 250 bomen en struiken om een nog gevarieerder en gezonder bomenbestand te krijgen. Aanleg van plas/dras zones en nieuwe waterpartijen op lager gelegen delen van de baan. Behalen van het GEO (duurzaamheid) certificaat. Extra bijenkasten en nieuwe vlinderakkers. Aanleg van (deels openbare) wandelpaden zodat iedereen van dit prachtige stuk natuur kan genieten. Een ooievaarsnest staat hoog op de wensenlijst.

Hoe kunt u helpen?

Adopteer een boom

Eind februari 2017 worden er tien grotere solitaire bomen geplant op de holes 1, 2, 8 en 9. Plus nog 250 kleinere bomen en struiken. U kunt (samen/met uw competitie team) een grote solitaire boom adopteren. Er zijn al 4 grote bomen geadopteerd, waarvoor dank. Wees er dus snel bij want op is op! KLIK HIER voor de adoptielijst. Het te doneren bedrag kunt u overmaken naar IBAN-nr: NL34 ABNA 0527990639 t.n.v. Coop ver Amsterdam Old Course o.v.v. ‘Donatie Bomenplan 2017 AOC’.

Kom spelen op AOC

U bent van harte welkom op onze verrassende 9-holes Colt baan met het prachtige historische clubhuis uit 1934 van architect F.A. Warners. Er zijn geen starttijden! Meer informatie? Klik hier

Koop AOC bloemenhoning

Sinds april vorig jaar zijn er bijenkasten op AOC; vanaf juni jl. is de AOC bloemenhoning te koop. Verkrijgbaar bij de Horeca in het clubhuis. Betaling uitsluitend met Pin.

Koop lakeballs

In de afgelopen twee jaar zijn er op AOC ruim 13.000 lakeballs verkocht en deels heeft u die ook weer weggeslagen. Ga daar vooral mee door! De lakeballs zijn prima geprijsd per 10 stuks. Verkrijgbaar bij de Horeca in het clubhuis. Betaling uitsluitend met Pin. Of doneer ballen aan de Baancommissie waarmee u zelf toch niet gaat spelen.

Koop haardhout

AOC verkoopt gemengd haardhout van eigen baan. Gezaagd, gekloofd, droog. Verkoop per m3. Prijs: € 50 per m3. Grotere of kleinere hoeveelheden? Bezorging? Het kan allemaal. Klik hier voor meer informatie en de ophaaldagen in 2017 KLIK HIER voor meer informatie

Deel uw kennis

Diverse vogelaars, plantendeskundigen en biologen helpen AOC belangeloos met het beter in kaart brengen van de aanwezige flora en fauna. Dank daarvoor! Wilt u ons ook helpen? Neem dan contact op met Reinoud Kroese (mail@rkroese.nl)

Handen uit de mouwen

Onze golfbaan verdient en krijgt goed onderhoud. AOC heeft een meerjaren onderhoudsplan waarbij duurzaam-heid voorop staat. Vrijwilligers van AOC (v/m) steken in de wintermaanden wekelijks de handen uit de mouwen. Zij staan bekend als de ‘Klusploeg’ en doen licht werk (/harken/snoeiwerk/houtwallen aanleggen /machinaal hout kloven/bosplantsoen planten) tot wat zwaarder werk (bomen rooien en paden verbeteren). De ‘Klusploeg’ sluit het klusseizoen af in mei af met ‘De Houthakkersbokaal’, een hilarische 9-holes cross country wedstrijd met lunch. Ook u kunt zich aanmelden voor ‘De Klusploeg’ bij Ben Kremer (bkremer@xs4all.nl)

Meer weten?

Heeft u vragen of suggesties? Neem dan contact op met Ben Kremer (bkremer@xs4all.nl) of Reinoud Kroese (mail@rkroese.nl)

Februari 2017

Baancommissie Golfclub Amsterdam Old Course

 

 

pizap-com14763743295645 pizap-com14763739259141 pizap-com14763741706343